goty2011-dag23

Årets bästa spel

Om man går tillbaka två år i tiden och tittar på 2009-års GOTY-lista så kommer det förmodligen inte som någon överraskning vilket spel som vinner även detta år.

Uncharted 2 tog mig med storm och bjöd mig på en upplevelse av sällan skådat slag. Förväntningarna var därför väldigt höga nu inför det tredje spelet med den karismatiske och ständigt äventyrslystne Nathan Drake.

Det var inte förrän för några månader sedan som jag tog mig an det första spelet i serien, strax innan Drake’s Deception släpptes. När man stegar tillbaka och jämför spelen så ser man verkligen hur oerhört långt Naughty Dog kommit på bara några år. Skillnaderna är som natt och dag.

Jag trodde att det skulle bli svårt att leva upp till den stora variationen och det tempo som tvåan bjöd på, men ack så fel jag hade. Det fanns inte ett enda spelmoment som hann vara för länge för att det skulle bli uttjatat innan det var dags för ett nytt. Förutom variationen av spelmoment i form av eldstrider, klättrande, smygande och pusslande så var miljöerna också ständigt skiftande. Jag fick klättra uppför ett sjunkande fartyg, gå under en stekande sol genom den arabiska öknen och ta mig fram i östra frankrikes djungel.

Mellansekvenserna är riktigt välgjorda och bidrar till ett mer intressant berättande av en historia som nu känns mycket mer intressant än i tidigare spel. Man får lära känna en ung Nathan Drake och hur han första gången kom i kontakt med Sullivan.

Många har klagat på eldstriderna och pusslen och jag kan delvis hålla med. Eldstriderna i sig hade jag inga större problem med, jag hade inga som helst problem med siktningen. Vad jag däremot kan hålla med om är att de alltid blev en aning för långa på grund av ett för stort antal fiender. Pusslen tycker jag däremot förekom i en lagom stor mängd för att det skulle kännas tillräckligt varierat. I tvåan var det inte för mycket av den varan.

Efter att ha spelat Uncharted-spelen och då i synnerhet de två sista spelen, så blir man nästan bortskämd över hur otroligt bra de är. Det är precis som att spela en bra regisserad Hollywood-rulle, och det på ett bra sätt till skillnad från spel som exempelvis Modern Warfare 3 där allt bara känns överdramatiserat för att bjuda på så mycket effekter som möjligt. I Uncharted är det snarare för att bjuda på en så spännande och häpnadsväckande upplevelse som möjligt.

Om man bara ska spela ett spel i år, då är det Uncharted 3: Drake’s Deception, så det så! :)

Kommentera